Wat zijn de premies voor dakisolatie in Vlaanderen?

Premies voor dakisolatie in Vlaanderen

Een geïsoleerd dak is de eerste plaats waar je het warmteverlies kunt inperken. Om de doelstellingen van het Plan 2020 te halen, helpt het Vlaams Gewest je om dit soort werken uit te voeren. Hiervoor krijg je een premie, maar dat is niet alles...

De isolatiepremie

De premie voor dakisolatie bedraagt € 6/m² op voorwaarde dat je een isolatiemateriaal gebruikt met een R-waarde hoger dan of gelijk aan 4,5 m²K/W.

Opgelet: de werken moeten dan worden uitgevoerd door een erkende aannemer. Als je de werken zelf wil doen, krijg je maar een premie van € 3/m².

De toekenningsvoorwaarden zijn:

  • de premie is enkel geldig voor gebouwen aangesloten op het distributienet van Infrax/Eandis vóór 01/01/2006 of met een stedenbouwkundige vergunning van vóór dezelfde datum
  • de R-waarde moet minstens 4,5 m² K/W bedragen (opgelet, een oude laag isolatie telt niet mee)
  • de datum van de eindfactuur bepaalt wanneer je de premie aanvraagt

Deze premie wordt verhoogd tot € 10,5/m² voor beschermde klanten (= mensen met een sociaal tarief voor gas en elektriciteit).

Lees ook zeker de algemene toekenningscriteria voor isolatiewerken.

Andere voordelen

Belastingvermindering: afgeschaft sinds 1 januari 2017

In 2016 kon je nog een belastingvermindering krijgen voor dakisolatie. Dit voordeel werd afgeschaft in het begin van 2017. Er bestaat echter een overgangsmaatregel waardoor je toch nog van deze vermindering kan genieten:

  • je hebt de offerte ondertekend voor 31 december 2016
  • je hebt het voorschot betaald voor 31 december 2016
  • je betaalt de eindfactuur voor 31 december 2017

Indien je voldoet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, heb je in 2017 recht op de belastingvermindering van 30% van het bedrag van de isolatiewerken incl. btw (geplafonneerd tot € 3.070).

Gemeentelijke premies

Bepaalde provincies en gemeenten voorzien bijkomende energiepremies die deze investering erg interessant maken. Meer informatie vind je op de website van je gemeente. Aarzel niet om rechtstreeks contact op te nemen met de gemeente of bezoek de website Premiezoeker.

Klaar om te isoleren?

Offerte aanvragen

Meer over isoleren met Lampiris