De voordelen van een groendak

De voordelen van een groendak

Begroeide daken zorgen op hete dagen voor verkoeling en maken steden een beetje leefbaarder.

Vraag een offerte aan


Betere luchtkwaliteit

De vegetatie op een groendak filtert om te beginnen een deel van het fijn stof. De bladeren vormen dan weer een prima verdedigingslinie tegen zware metalen: ze absorberen tot maar liefst 95% cadmium, koper en lood en tot 16% zink. De fotosynthese tenslotte vermindert de hoeveelheid CO² en geeft het zuurstofgehalte van de atmosfeer een fameuze boost.


Koelere steden

In de stadscentra is het op een doorsnee dag gemiddeld 3°C warmer dan op het platteland. Op hete dagen kan het verschil zelfs oplopen tot 8°C! Steden worden daarom wel eens hitte-eilanden genoemd. De beste remedie? Meer groen, meer water, meer schaduw en minder bestrating. Groendaken zorgen op hete dagen voor verkoeling en maken steden een beetje leefbaarder.


Minder wateroverlast

Felle regenbuien zorgen vooral in stedelijke gebieden voor wateroverlast. Het regenwater stroomt namelijk via de daken rechtstreeks de riolering in. Niet overtuigd? Denk eraan dat daken zowat 50% van de oppervlakte van een stad uitmaken. Groendaken kunnen soelaas brengen. Ze houden tot de helft van de neerslag vast in het substraat. Gevolg: minder water in de riolen. Het mooie is ook dat het regenwater gezuiverd wordt van CO, benzeen en (fijn) stof. Verder kan je ook een reserve aanleggen voor droge periodes. Alleen maar voordelen dus…

Ben jij overtuigd van de voordelen van groendaken?Vraag een offerte aan


Grotere biodiversiteit

Bij natuur denken we aan grote lappen bos of stukken heide. Maar moeten we realistisch zijn en genoegen nemen met kleine stukjes natuur. Groendaken vormen kleine eilandjes die een wereld van verschil maken. Zo zijn het prima rustplaatsen voor insecten en vogels. Ook plantensoorten gedijen er goed. Groendaken helpen een ecologisch netwerk mee tot stand komen, zo veel is duidelijk.


Langere levensduur van uw dak

De vegetatie beschermt ook de dichting van je dak tegen zonnestralen en extreme weersomstandigheden. Op een normaal dak kan de temperatuur tijdens een hittegolf oplopen tot 70°. Bij een intensief groendak blijft de temperatuur beperkt tot een aangename 25°. Hoe dikker het substraat, hoe groter het verschil.


Geluidsisolatie

Het leven in de stad kan best lawaaierig zijn. Een groendak doet dienst als een geluidswerend scherm. De verschillende lagen waaruit het groendak bestaat, neutraliseren een heleboel geluid. Vooral het substraat is een heuse geluidsbuffer. Het absorbeert zowel impactlawaai (regen) als omgevingslawaai (verkeer).

Klaar om te isoleren?

Offerte aanvragen

Meer over isoleren met Lampiris