Groendak: welke invloed heeft het op mijn welzijn?


Groendak: welke invloed heeft het op mijn welzijn?

Groendak, plantendak, levend dak, begroeid dak ... Je hebt de namen die naar deze bijzondere architectuur verwijzen vast wel al eens horen vallen. Toch weten veel mensen niet welke voordelen zo'n groendak biedt voor ons dagelijkse welzijn. Een voorbeeld: wist je dat je met een groendak onder meer de geluidspollutie vermindert en je leefcomfort vergroot? Interessant, toch?


Meer natuur voor meer welzijn

Net als plantenmuren maken groendaken een stedelijke omgeving weer wat groener. En een beetje meer groen in de stad heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Integendeel! Uit studies blijkt immers dat het zien van natuur en groene zones in stedelijke omgevingen:

  • ons geluksgevoel versterkt;
  • stress vermindert;
  • en onze productiviteit verhoogt.

Bovendien halen de planten op groendaken verontreinigende stoffen uit de lucht. Deze plantenzones maken de stad dus gezonder!

Door een habitat te creëren voor insecten en kleine dieren draag je ook je steentje bij aan de biodiversiteit. En daar worden we allemaal beter van, toch?


Nog meer comfort thuis

Groendaken maken gebouwen en steden niet alleen mooier ... Ze hebben een opmerkelijke uitwerking op je woning! Ze verbeteren het thermische comfort in zowel winter als zomer. In de zomer: bij grote hitte verlaagt een groendak de binnentemperatuur van gebouwen. Het regelt de binnentemperatuur en zorgt voor verfrissing in je woning wanneer het warm is. Je hoeft je ventilator dus niet meer overal mee naartoe te sleuren wanneer het kwik 30 °C aangeeft! In de winter: in de zomer houden groendaken de hitte tegen, maar in de winter houden ze de warmte binnen. In je huis is het dus minder warm in de zomer en minder koud in de winter. Want ja, een groendak heeft ook opmerkelijke isolerende eigenschappen. Begroeide daken kunnen temperatuurschommelingen tot 40% verminderen!


Vaarwel geluidshinder

Ja, dat heb je goed gelezen. Je hebt misschien wel al eens geluidshinder ondervonden, of je nu in een landelijk gebied of in de stad woont. Omgevingslawaai kan soms heel afmattend zijn. Denk maar aan wegen, luchtverkeer, auto's, claxons enz. Goed nieuws: in beide gevallen kan die geluidspollutie drastisch worden teruggeschroefd dankzij de groendaken. Ze verminderen immers de geluidshinder en verlagen geluidsniveaus die een impact hebben op de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de bewoners. Zo kan het plantendak:

  • de leefruimte verzachten;
  • stress verminderen;
  • een gezondere en aangenamere omgeving scheppen.

Je leefcomfort gaat er alleen maar op vooruit!


Wil je meer weten over groendaken?

Je weet nu dat een groendak ook een positieve invloed heeft op je welzijn. Maar ben je ook vertrouwd met het Urbanscape-dak? Wij geven zelf de voorkeur aan een Urbanscape-dak, omdat het licht is en veel water kan stockeren.

Lees meer over Urbanscape-daken

Wist je trouwens dat er twee types groendaken bestaan? Er zijn intensieve en extensieve groendaken. Ze hebben elk hun eigen bijzondere kenmerken.

Lees meer over de verschillende kenmerken

Klaar om te isoleren?

Offerte aanvragen

Meer over isoleren met Lampiris