Een groendak en waterbeheer: wat is het verband?


Een groendak en waterbeheer: wat is het verband?

Wil je je plat dak isoleren, maar weet je nog niet met welke isolatie? Wat dacht je van een groendak? Je ziet ze steeds vaker op Belgische huizen. Groendaken zijn mooi én functioneel. Bovendien speelt een groendak ook in op belangrijke uitdagingen voor de steden, zoals het waterbeheer. Een woordje uitleg.


Een beter waterbeheer

Een groendak ziet er niet alleen mooi uit, het is ook functioneel. Doordat er in stadscentra steeds minder groen is, gaat het regenwater vaak meteen de goot in. Een groendak compenseert dit door tot 50% van het water op te nemen. Hoe groter de opname van regenwater, hoe kleiner de kans op overstromingen. België en regenbuien, dat is één pot nat. Gelukkig is er het substraat (de laag grond van je groendak) om al dat water op te nemen. Het substraat wordt aangepast aan het type beplanting en zorgt bij zware regenval voor een betere drainage. Groendaken zijn dan ook belangrijk voor het milieu.


Zuivering van regenwater via je groendak

Regenwater bevat schadelijke stoffen, zoals benzeen, lood, cadmium en koper. en groendak zuivert het water door deze schadelijke deeltjes te absorberen. Een dergelijk dak haalt zowat al het lood, cadmium en koper uit het regenwater. Zo wordt het water gezuiverd voordat het opnieuw in de rivieren of andere waterwegen terechtkomt. Kortom, een groendak is een natuurlijke waterfilter. Naast de opname en zuivering van regenwater verhoogt een groendak ook de levensduur van je dak. De planten houden je dak koeler, waardoor de materialen minder snel aangetast worden en je mogelijke lekken voorkomt.


Wij helpen je graag

Een groendak biedt tal van voordelen: esthetisch aspect, luchtbevochtiging, zuurstofvoorziening door een deel van de CO2 op te vangen, opslag van regenwater en zuivering van regenwater. Veel mensen weten niet dat een groendak interessant is voor het waterbeheer, terwijl dit net een pijnpunt is in de steden nu de groene zones er verdwijnen. Heb je vragen? Interesse in een groendak?

Klaar om te isoleren?

Offerte aanvragen

Meer over isoleren met Lampiris